Aktuális
Galéria
Mezőkövesd térkép
 

 

Befejeződött az uniós forrásból megvalósult kerékpárút-fejlesztés

December 17-én átadták a Lövői úton megvalósuló kerékpárút fejlesztést. Európai Uniós pályázaton, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében több mint 40 millió forintot nyert Mezőkövesd a vasúttól egészen a város határáig tartó, közel 1 km hosszú kerékpárút megépítésére, melyhez 10% önerőt kell biztosítania a településnek. A kerékpárút megépítéséhez egy zárt vízelvezető-rendszer megvalósítására is szükség volt, melynek hozzávetőleg 50 millió Ft-os költségét teljes egészében önerőből finanszírozta az Önkormányzat. A projekt kivitelezője a mezőkövesdi Szilvási Építő Kft. volt. A munkálatok szeptember elején kezdődtek el.

A projekttel kapcsolatos kivitelezői szerződést augusztus 23-án írták alá az érintettek a Polgármesteri Hivatalban. A szerződés aláírását megelőzően az Önkormányzat képviseletében Csiger Lajos alpolgármester tartott rövid tájékoztatót a projektről, majd a kivitelező, Szilvási Építő Kft. részéről Szilvási András ügyvezető ismertette a legfontosabb részleteket. A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen az érintett felek aláírták a kivitelezői megállapodást, amelyet követően a kivitelező hozzálátott a munkához.

A Lövői út vasút alatti szakszán megvalósuló beruházás révén már lényegesen biztonságosabban közlekedhetnek a kerékpárosok. Tulajdonképpen egy teljesen különálló utat építettek, melyhez külön vasúti átjáró is készült. Komoly feladatot jelentett a kivitelezők számára, hogy a közúttól a telekhatárokig húzódó szűk szakaszon, a kerékpár út mellett egy műszakilag megfelelő csapadékvízelvezető-rendszert is megépítettek.

A zárt, süllyesztett vízelvezető-rendszer mellett két buszmegálló áthelyezése is megvalósult a beruházás keretében. Az építkezés idején forgalomkorlátozásokra és útszűkületekre is számítaniuk kell majd az arra közlekedőknek.

Az új útszakaszt november második felétől használhatják a kerékpárosok.

Az átadó ünnepségen elsőként dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere mondott köszöntőt, aki röviden bemutatta a megvalósult beruházást. A város első embere után Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára mondott beszédet, aki kiemelte a fejlesztés fontosságát, a település életében betöltött szerepét.

Ezt követően Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és Bóta Gáspár települési képviselő közös szalagátvágással adta át az elkészült Eper utat.

 

Célegyenesben a kerékpárút

A végéhez közeledik a Kerékpárút építése a Lövői úton. Az Észak-magyarországi Operatív Program keretében, mintegy 100 millió forintból megvalósuló beruházás munkálatai jó ütemben haladnak. A kerékpárúton teljes hosszban elkészült az útpadka, az első és második szakaszon az útburkolat aszfaltozását befejezték a kivitelező cég szakemberei. A harmadik szakaszon a kerékpárút alapjának az építése befejeződött a napokban, így ott is a burkolat terítése van folyamatban.

A mintegy 1 km hosszú útfelületen zajló beruházás egyik fontos részeként a vasúti kereszteződésben egy külön fénysorompóval ellátott átjárót építenek, melynek munkálatai szintén jól haladnak. Ezen a részen az átjáró betonalapjának elkészítése és az aszfaltozás zajlik napjainkban. Az enyhe és csapadékmentes időjárásnak köszönhetően az ütemtervnek megfelelően épül a kerékpárút, így az utat legkésőbb december 15-éig átadja a forgalomnak a kivitelező cég.

 

Gőzerővel zajlik az építkezés

Jó ütemben halad a Kerékpárút építése a Lövői úton. Az ÉMOP keretében megvalósuló beruházás két fő részből áll. A zárt csatornarendszer építése mellett gőzerővel folynak a kerékpárút kivitelezési munkálatai. A négy részre osztott terület első két szakaszán a szakemberek leterítették az első aszfaltréteget a napokban. A vasúti átjáró építését november első hetében kezdte meg a kivitelező egy vasúti szakembereket foglalkoztató alvállalkozó bevonásával. Az átjárónál található kerítés elbontása mellett 1-2 fa kivágásra került és a kerékpárút elemeinek beépítése is folyamatban van. Az elmúlt hetek kedvező időjárásának köszönhetően a tervezettnél gyorsabban halad a kivitelezés, de a munkálatok a legjobb esetben sem fognak november vége előtt befejeződni. A szerződés értelmében a kerékpár utat legkésőbb december 15-éig kell átadnia a kivitelező cégnek.

 

Épül a kerékpárút

Jó ütemben halad a Kerékpárút építése a Lövői úton. A projekt megvalósítására Európai Uniós pályázaton nyert jelentős összeget városunk önkormányzata. Az ÉMOP keretében elindult hozzávetőleg 100 millió forint értékű fejlesztésre több mint 40 millió forintot nyert településünk támogatásként. A beruházás munkálatai szeptember második felében kezdődtek el. Az építkezés első lépéseként az ivóvízrendszer karbantartását végzi el az üzemeltető. A négy részre osztott területen ezzel párhuzamosan épül a zárt csatornarendszer, továbbá az első szakaszon a kerékpárút építése is megkezdődött, miután a csatornarendszer ezen a részen már elkészült. A projekt keretében az új útszakaszhoz egy különálló, sorompóval ellátott vasúti átjárót is létesítenek, amelynek köszönhetően a vasúti kereszteződésen történő áthaladás is lényegesen gyorsabb és biztonságosabb lesz. A kerékpárutat november végén, vagy legkésőbb december elején fogják átadni a forgalomnak.

 

Épül a kerékpárút

Megkezdődött a kerékpárút építése a Lövői úton. Településünk Európai Uniós pályázaton, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében több mint 40 millió forintot nyert a vasúttól egészen a város határáig tartó, közel 1 km hosszú kerékpárút megépítésére, melyhez 10% önerőt kellett biztosítani. A projekt megvalósításához egy zárt vízelvezető-rendszer megépítésére is szükség van, melynek hozzávetőleg 50 millió Ft-os költségét teljes egészében önerőből finanszírozza városunk önkormányzata.

A terület feltárása során kiderült, hogy a vízvezetékrendszer karbantartásra szorul, ezért a kivitelező cég szeptember második felében tudta megkezdeni az építkezést. Első lépésként a zárt csatornarendszert alakítják ki, amely ütemezett formában valósul meg. „A kerékpárút teljes hosszát négy szakaszra osztottuk fel. A vízvezeték karbantartási munkálatai jelenleg a második szakaszban folynak, míg az első szakaszban már a csatornaépítését végzik a szakemberek. A zárt csatornarendszer megépítése után kezdődhetnek el a kerékpárút munkálatai.” – hangsúlyozta Vígh Henrik, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda vezetője.

Az építkezés idején útszűkületre, forgalomkorlátozásokra kell számítani a Lövői úton, ezért, aki teheti inkább válasszon másik útvonalat a beruházás ideje alatt. Miután a tervezetthez képest közel egy hónappal később kezdődtek el a kerékpárút építési munkálatai, a műszaki átadás is csúszni fog. A beruházás teljes egészében várhatóan november végén, vagy legkésőbb december elején készül majd el.

 

Indulhat az uniós forrásból megvalósuló kerékpárút-fejlesztés

Lakossági fórumot tartott Mezőkövesd Város Önkormányzata a Lövői úton megvalósuló kerékpárút fejlesztéssel kapcsolatban augusztus 11-én. Mint ismert Európai Uniós pályázaton, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében több mint 40 millió forintot nyert településünk a vasúttól egészen a város határáig tartó, közel 1 km hosszú kerékpárút megépítésére, melyhez 10% önerőt kell biztosítania településünknek. A kerékpárút megépítéséhez egy zárt vízelvezető-rendszer megvalósítására is szükség van, melynek hozzávetőleg 50 millió Ft-os költségét teljes egészében önerőből finanszírozza az Önkormányzat. A projekt kivitelezője a mezőkövesdi Szilvási Építő Kft. lesz. A munkálatok szeptember elején fognak elkezdődni és 70 napot vesznek igénybe, ami azt jelenti, hogy november első felében vehetik majd birtokba az új, biztonságot nyújtó aszfaltszakaszt a kerékpárosok.

A projekttel kapcsolatos kivitelezői szerződést augusztus 23-án írták alá az érintettek a Polgármesteri Hivatalban. A szerződés aláírását megelőzően az Önkormányzat képviseletében Csiger Lajos alpolgármester tartott rövid tájékoztatót a projektről, majd a kivitelező, Szilvási Építő Kft. részéről Szilvási András ügyvezető ismertette a legfontosabb részleteket. A tájékoztatókat követően az érintett felek aláírták a kivitelezői megállapodást. A Lövői út vasút alatti szakszán megvalósuló beruházás révén lényegesen biztonságosabban közlekedhetnek majd a kerékpárosok. „Tulajdonképpen egy teljesen különálló utat építünk, melyhez külön vasúti átjáró is készül. Komoly feladatot fog jelenteni számunkra, hogy a közúttól a telekhatárokig húzódó szűk szakaszon, a kerékpár út mellett egy műszakilag megfelelő csapadékvízelvezető-rendszer is megépüljön.” mondta – Szilvási András, a Szilvási Építő Kft. ügyvezetője.

A zárt, süllyesztett vízelvezető-rendszer mellett két buszmegálló áthelyezése szintén megvalósul a beruházás keretében. Az építkezés idején forgalomkorlátozásokra és útszűkületekre is számítaniuk kell majd az arra közlekedőknek. Az új útszakaszt novembertől használhatják majd a kerékpárosok.

Főoldal

Partnerek